Majvor Müller
- hansmsod
- 5 aug. 2024
- 2 min läsning
Uppdaterat: 25 mars
Trots att Majvor Müller skrivit åtta böcker är hon i år med i Svenska deckarfestivalen för första gången. Det gör hon genom att ingå som en av författarna i Norrlandsfönstret. Kom till årets festival och träffa denna samhällsengagerade författare!

Utöver sitt författande har Majvor erfarenheter från att ha arbetat som sjuksköterska, säljare och personalansvarig i familjens företag inom bilbranschen. Hon har också haft uppdrag inom både offentlig och privat sektor.
Gränsen är Majvors tredje bok om journalisten Hanna Storm. Majvor (född Larsson) bor i Luleå men är uppvuxen i byn Raitajärvi, som ligger mellan Övertorneå och Överkalix. Utöver författarskapet arbetar hon som timanställd distriktsköterska i Luleå kommun.
Majvor beskriver sig som en samhällsengagerad författare. Hon är intresserad av vad som formar människor under uppväxten och vad detta får för konsekvenser för den personlighet som kommer till uttryck i vuxenlivet.
Gränsen utspelar sig i en norrbottnisk miljö. Det är där som en stor del av traffickingen med bärplockare pågår. I Tornedalen och Kalix älvdal förekommer det obevakade gränsövergångar mellan Sverige och Finland som med lätthet passeras obemärkt.
Inspirationen till Gränsen kom från medierapporteringar om och intervjuer med utnyttjade personer, bärplockare och prostituerade. Det insamlade materialet resulterade till en början i korta meningar. Beslutet om att skriva en roman kom när det visade sig att, trots fällande domar, upphörde inte kriminella nätverk och skrupellösa personer med utnyttjandet. Underlaget till romanen samlade Majvor in från artiklar i tidningar och på internet.
Eftersom händelserna sammanföll med Majvors uppväxtmiljö blev det naturligt för henne att förlägga handlingen i det området. Hon genomförde många samtal och intervjuer med personer i och nära barndomsbyn. Till detta kom inläsningen av domslut om hur bärplockare utnyttjas av företag.
Det har varit viktigt för Majvor att skapa en förståelse för hur utsatta förlorar sin identitet, och utvecklar skuld- och skamkänslor trots att de är offer. Därför präglas språket i boken av attityder och lokala norrbottniska uttryck. Även de kriminellas förhållningssätt till människohandel, i form av attityder och ton, gestaltas. Det kommer främst fram via deras normlöshet och avsaknad av humanism. Tonen är rå och kränkande mot både offer och inom den egna gruppen.
I Gränsen efterforskar huvudpersonen Hanna Storm och kollegan Johan Johansson omständigheterna omkring en drunkning i Torne älv. Till en början råder det osäkerhet om den beror på olyckliga omständigheter eller ett grovt brott. När polisens enhet för grova brott i Luleå kopplas in förstår de att mannen inte dött en naturlig död. Parallellt med drunkningen blir Hanna och Johan indragna i polisens misstankar om att det finns ett kriminellt nätverk med kopplingar över gränserna till Finland och Ryssland. Hannas lokalkännedom utgör en avgörande resurs för både polisen och deras egna efterforskningar.
Utgivna böcker:
2024 Gränsen. Hanna Storm, del 1.
2022 Patienten. Hanna Storm, del 2. (Omarbetad version av Mörka skuggor i Sunderbyn).
2015 Alla resor är en omväg hem.
2011 Under ytan.
2010 Katten och repet. Hanna Storm, del 3.
2009 När livet håller andan.
2007 Döden i Kattilakoski.
2006 Mordplats Raitajärvi.
Länkar:
Svenska Deckarfestivalen recenserar Gränsen