Recension: Gränsen av Majvor Müller
- hansmsod
- 5 aug. 2024
- 3 min läsning
Uppdaterat: 15 mars
En kriminalroman med driv och stark aktualitet i intrigen. Så tycker tycker vår recensent om Gränsen, Majvor Müllers senaste bok.

Journalisterna Hanna Storm och Johan Johansson undersöker förhållandena omkring en drunkning i Torne älv. Rör det sig om olyckliga omständigheter eller ett grovt brott? Parallellt med detta blir de indragna i polisens misstankar om att det finns ett kriminellt nätverk, med kopplingar över gränserna till Finland och Ryssland. Hannas lokalkännedom utgör en värdefull resurs för henne, Johan och polisens efterforskningar.
Berättelsen följer flera karaktärer, och det som händer med och omkring dem. Inledningen är medryckande och läsaren dras omedelbart in i konflikten mellan kriminella och utsatta personer. Dessutom presenteras omständigheterna med hjälp av två parallella handlingar som löper genom boken, och som så småningom vävs ihop.
Bokens form är annorlunda då författaren använder sig av avsnitt i stället för kapitelindelningar. Scener och karaktärer skiljs åt med blankrader och tre asterisker. Eftersom växlingarna mellan scener och karaktärer kommer tätt inpå varandra, ger det ett driv i läsningen. Läsaren behöver dock vara alert, eftersom övergången mellan karaktärer ibland sker från en radbrytning till en annan.
Offrens utsatthet levandegörs på ett gripande sätt, framför allt via en person och dennes kontakt inom det kriminella gänget. Författaren lyckas förmedla den omänsklighet offren möts av, och det beroende som utvecklas till de personer som utsätter dem. Utsattheten byggs upp i flera lager med offer som är dubbelt uppbundna till de personer som utnyttjar och våldför sig på dem.
Den intensiva huvudpersonen Hanna och hennes parhäst Johan introduceras tidigt och bäddas in i en förklaring till varför de funnit varandra. De är inte enbart kollegor utan också ett par som försöker att etablera ett liv tillsammans. Även om de för tillfället lever i Hannas hemtrakter innebär inte det att allt som rör Johan är främmande för honom. Han har rötter i de nordliga trakter som handlingen utspelar sig i, bland annat en kriminalkommissarie som han och Hanna vill samarbeta med.
Kriminaliteten, och de tjänster som den erbjuder, stannar inte vid att offren utsätts för förnedring och våld. Den riktar sig även till kunder som representerar offentliga myndigheter och förvaltningar. Författaren lyckas genom detta skapa en kriminell utbyteshandeln som är integrerad i den offentliga verksamheten. Detta gör att den korruption som svensken i gemen ofta förknippar med andra länder, har importerats. Härigenom blir intrigen särskilt tänkvärd.
Hanna och Johan försöker på olika sätt hitta ingångar till brottsligheten, som gör det möjligt för dem att följa upp den ena tråden efter den andra. Eftersom de befinner sig emellan kriminaliteten och polisutredningen, är de hänvisade till den information som de får tag i via polisen och som de kan nosa upp med hjälp av sin kreativitet. En central del i kreativiteten är presslegitimationen, som de kan använda sig av för att etablera kontakt med personer som helst vill förbli anonyma. Vem vågar trigga nyfikenheten hos en journalist, genom att säga nej till denne?
Utöver presslegitimationen använder sig Hanna och Johan av sociala nätverk. Därför blir även närstående inblandade i intrigen, vilket förstärker känslan av att den sociala kontrollen i norr, ibland breder ut sig i lika hög grad som de geografiska avstånden.
Läsaren får, som sagt, genomgående följa olika personer, framför allt Hanna och Johan. Detta kombineras med att en allvetande berättare emellanåt kommer in med sitt perspektiv. I vissa avsnitt är det oklart vems perspektiv läsaren följer. Detta beror främst på att perspektiven växlar mellan ett antal personer. Jag antar att det har att göra med att Hanna och Johan, i egenskap av journalister, inte har tillgång till all den information som krävs för att driva berättelsen framåt. Det gör att huvudpersonen till och från befinner sig bakom kulissen samtidigt som andra karaktärer äntrar scenen.
Bokens form gör det enkelt att följa händelseförloppet från det ena avsnittet till det andra. Dess främsta styrka är aktualiteten i intrigen. Föreställningen att intrigens fiktiva händelseförlopp ligger nära det som kan tänkas pågå omkring oss, aktiveras tidigt i läsningen.
Gunnar Augustsson
Bokfakta:
Titel: Gränsen
Författare: Majvor Müller
Utgivningsdag: 2024-06-01
Förlag: PUF-förlag
Antal sidor: 236
Länkar:
Svenska Deckarfestivalen presenterar Majvor Müller